Gastblog: Krijgt jouw kind te weinig aandacht in de klas?

Zes aandachtspunten om daar beter zicht op te krijgen!

In mijn tweede kleuterklas had ik een jongetje dat kinderen beet, niet in de kring kwam zitten en thuis in de gordijnen knipte. Nu was de kniples niet mijn sterkste kant, dus ik was blij dat hij dat in ieder geval al kon. Er kwam ook nog een jongetje bij die de eerste dag melde dat zijn vader had gezegd dat als iemand hem sloeg dat hij van zijn vader terug mocht slaan. En maakte daar ook een snelle vuistbeweging bij. Als ik voor ging lezen, zat het knipjongetje uitdagend harde liedjes te zingen vanaf de vensterbank. Dit was niet zoals ik gewend was van mijn stages en mijn eerste kleuterklas. Die waren leuk en gezellig en hier moest ik op mijn tenen lopen. Op een dag kwam de vader van het knipjongetje verhaal halen, want iemand had hem met een schep geslagen en of ik dat niet gezien had. Nee, want ik had ook nog een heleboel andere kinderen die ik een leuke en leerzame dag wilde bezorgen.

Als ouder ben je natuurlijk vooral met je eigen kind bezig. Of het nou kleuters zijn of oudere basisschoolkinderen. Krijgt het wel genoeg aandacht van de leerkracht? Sneeuwt het niet onder? Verveelt je kind zich niet? Is de stof niet te moeilijk, of juist te makkelijk? Wordt mijn kind gepest of is het gewoon passend bij de leeftijd wat er gebeurd? En wat zijn de consequenties van de klassengrootte tegenwoordig voor het onderwijs? Kan de leerkracht het wel aan? Ja, de leerkracht kan het wel aan, maar de omstandigheden maken het soms te moeilijk. Vaak te veel kinderen in een te kleine ruimte. Kinderen moeten bewegen, ontdekken, zich uiten en zo veel meer. En die ruimte is er niet altijd. De maatschappij verwacht het allemaal wel van ze. IMG_5434Tegelijkertijd neemt het gamen en televisie, oftewel het makkelijk absorberen van prikkels en soms veel onzin, toe. Waar vinden we de balans dat het nog gezond is wat we toelaten? En wat betekent het voor een kind in de klas dat thuis nog niet eens zelf een spelletje meer kan bedenken? En dan te bedenken dat kinderen ook steeds mondiger en bijdehanter worden. De leerkracht moet alle balletjes in de lucht houden. Durven we onder ogen te zien dat wat er van een leerkracht gevraagd wordt ontzettend veel is? Om zo’n 30 individuen klaar te stomen vergt een enorm strakke planning. Zo strak dat, -met al het papierwerk dat er tegenwoordig bij komt kijken,- er heel goed berekend moet worden wat er uberhaupt mogelijk is. Dat is het jongleren met de tijd en de leermethodes. Waarbij middenmoot er vaak het best vanaf komt. Met goede behandelplannen kunnen uitvallers en bollebozen vaak extra in de gaten gehouden worden. Maar boven alles is natuurlijk het allerbelangrijkste dat de kinderen gelukkig zijn. Enige mate van gelukkig zijn, je goed voelen, is DE basisvoorwaarde voor het kunnen leren. Alle eer naar de leerkracht die dit voor elkaar bokst: een fijne basis, een goed aanbod van stof wat bij de leerling past, een strakke planning en ook nog leuke, originele lessen en natuurlijk een goed contact met de kinderen.

Terugkomende op de vraag: Hoe weten we of een kind aan zijn trekken komt op school?

Zes aandachtspunten om het voor jezelf op een rij te krijgen:

1.Hoe gelukkig of tevreden voelt jouw kind zich op school? Als een kind niet graag naar school wil, weet je al dat het niet gaat zoals het zou moeten.  En dat hoeft niet perse aan de school of de leerkracht te liggen. Het kan ook zijn dat een kind geen aansluiting vindt bij de groep of dat een kind beter gedijt bij een andere vorm van onderwijs. Het kan van alles zijn, maar onderzoek het, want ieder kind heeft recht op een leuke schooltijd. En ook handig om te checken: Weet de leerkracht dat het kind niet lekker gaat?

2. Hoort jouw kind bij de middenmoot of heeft het speciale aandacht nodig? Dit zou je na kunnen vragen bij de leerkracht. Die kan zelf ook heel goed vertellen wat voor klas het is en hoe hij of zij de problemen in de klas (als die er zijn) ervaart. Een open communicatie is heel belangrijk.

3. En ook als je kind wel bij de middenmoot hoort, op welke gebieden heeft jouw kind nog extra aandacht nodig? Er is altijd iets wat beter kan. En zo niet, is het weinig, dan kan jouw kind heel erg goed iets ontwikkelen waarin het toch uitblinkt. Bv. een ander kind helpen. Kijk ook samen met de leerkracht naar waar de interesses van jouw kind liggen en waarin het zich soms toch een beetje kan onderscheiden.

4. Is er een behandelplan als jouw kind extra aandacht en zorg nodig heeft? Vraag of je het in mag zien en of je erbij betrokken wordt. Je hebt daar recht op.

5. Vraag de leerkracht wat jij als ouder nog kunt doen om je kind beter te helpen.

Bijvoorbeeld als jouw kind moeite heeft met concentratie, beperk dan zeker het gebruik van televisie en computerspelletjes tot een half uur per dag. De leerkracht zal het prettig vinden om de medewerking van een ouder te krijgen.

6. Luister goed naar de signalen die een kind afgeeft. Het zijn vaak van die onopvallende momentjes tussendoor dat een kind iets zegt over hoe het gaat, dus je kunt maar beter alert zijn.

Met deze laatste tip wil ik graag afsluiten.
Vind je het fijn om meer te weten over hoe je meer contact hierover kunt krijgen met jouw kind? Download dan mijn gratis e-book “50 tips voor dieper, echter en leuker contact met jouw kind” op mijn website www.gelukineenboekje.nl

Dit keer een Gastblog geschreven door:
Annemieke Kegel (orthopedagoog en moeder)

Haar boekje is een aanrader. Ben je abonnee van de Libelle of Margriet ben je het boekje waarschijnlijk al tegen gekomen. Op 19 mei zal het in de Viva en de Flair gepubliceerd worden.

Tot de volgende keer 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.