Tijdsbesef en klokkijken

belangrijk voor de algehele ontwikkeling en zelfredzaamheid van je kind

Het is al een aantal jaar geleden dat ik me voor het eerst realiseerde dat de technologische ontwikkeling naast veel positiefs ook voor problemen kon gaan zorgen. Het was één van mijn toenmalige leerlingen die mij dat duidelijk maakte. Het was zijn antwoord op mijn vraag over hoe lang hij dacht te doen over een tripje naar zijn familie elders in het land en hij mij antwoordde met; “Ik denk een dvd lang……..”

Leren is ervaren, begrippen be-leven en door-leven om ze uiteindelijk te begrijpen en te kunnen toepassen. Dat begint al vroeg, voordat je naar school gaat. Begrippen ervaar je samen met je ouders, broertjes, zusjes en vriendjes.

Een van die belangrijke ontwikkelingen die door ervaren en beleven zich ontwikkelt is tijdsbesef met in het verlengde daarvan het klokkijken. Begrippen als: een jaar bestaat uit 12 maanden en 365 dagen, ieder met zijn eigen benaming en volgorde. Bij herhaling horen dat maandag na zondag komt en dat november en december maanden zijn die elkaar opvolgen is belangrijk voor een kind. Maar ook dat november 30 dagen heeft en december 31. Dat het dé twee maanden zijn waarin de kinderfeesten van het jaar zijn, 11 november en 5 december!

Die bewustwording zorgt voor tijdsbeleving, ordening en structuur. Maar ook de tijd ervaren door doen, lopen, fietsen. Samen de weg zoeken, samen de afstand en tijd inschatten. Treintje pakken maar eerst even met elkaar opzoeken waar en hoe laat de trein vertrekt. Niet vergeten ook alvast de vertrektijd op te zoeken en… “we nemen een retourtje”. Zonder dat je het merkt ben je met begrippen rond tijd bezig. En een goed besef van tijd en ruimte zijn belangrijk voor de rekenontwikkeling.

Leren doe je dus door ervaren en …….. door  te “stampen”. Want net zo goed als dat we hebben moeten leren dat de kleur rood, rood is, moeten we leren dat de seizoenen in volgorde herfst – winter – lente – zomer zijn. Daag je kind uit deze begrippen (spelenderwijs) te leren, want de wereld bestaat niet bij de lengte van een DVD………

Ik heb een selectie van spellen en materiaal gemaakt die kunnen helpen om je kind een beter besef van tijd te laten ontwikkelen. Wat een beter moment als de zomervakantie om daarmee te starten!!

 

 

 

Een hele goede vakantie en
tot de volgende keer 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.