#nietvoorsofties: boek voor kinderen met kanker

Zooooooo trots op mijn oud-leerling Tonja Elbers. Inmiddels een vrouw die weet wat ze wil en weet hoe je de grootste tegenslagen in het leven naar je hand kunt zetten!

Ze was nog een meisje toen ik door haar ouders gevraagd werd om met haar te werken. Nadat er een hersentumor bij haar was ontdekt volgde er een lange en zware weg. Volledig herstel niet mogelijk, was de uitkomst. Alhoewel de tumor goedaardig is maakt de plek waar die zich in haar hersens bevindt een volledig herstel onmogelijk. Ja en dat is even een dingetje………want hoe gaat je toekomst er dan uitzien? Ik heb het in de tijd dat ik met haar werkte vaak met haar gehad over hoe ze haar toekomst zag en wat ze zou willen gaan doen? Dieren, dat zeker, een eigen boerderij met veel dieren. De boerderij is het (nog) niet geworden maar de liefde voor de dieren is er nog altijd. Haar konijnen zijn haar alles.

Toen ik Tonja jaren later weer tegen kwam op de sportschool, vertelde ze me dat ze nu pas goed begreep hoe “de beertjes” werken, de zelfinstructie methode van Meichenbaum die ik bij al mijn leerlingen inzet (Wat-Hoe-Doen-Nakijken zijn de stappen die je altijd maakt om ordening aan te brengen bij wat je ook doet). Ook vertelde ze mij dat het noodlot weer toe had geslagen. Een hersenbloeding heeft er voor gezorgd dat ze naast haar problemen, veroorzaakt door de tumor, nu ook minder goed hoort, ziet en evenwichtsstoornis heeft. Hoe knap is het dan dat je toch jezelf er toe zet om te sporten en zoals ik op haar boekpresentatie zag, danst met haar geliefde! En ook nog eens mijn favoriete dans de Jive!!

Ja, je leest het goed: een boekpresentatie! Tonja (26) heeft zichzelf “uit een zwart gat geschreven” zoals ze zelf zegt. Door haar verhaal op papier te zetten en in verhaalvorm voor kinderen te gieten, hoopt ze kinderen met kanker te helpen. Het is een aanrader: “niet voor softies!” een boek dat vlot geschreven is, makkelijk wegleest en met een intense boodschap. Niet alleen voor jong maar ook voor oud en zoals haar neurochirurg Prof. Dr. W.C. Peul als voorwoord in haar boek schrijft: “een must read voor vele behandelaars van kinderen en jongvolwassenen met kanker…..” Do I need to say more?

Image-1

Koop het boek, geef het door en zorg dat haar verhaal gehoord wordt en…….houd haar in de gaten want ze is nu met een tweede boek bezig. Nogmaals het verhaal maar dan niet verpakt in de derde persoon maar in de eerste persoon, haar verhaal!!!

 

 

 

Tot de volgende keer 🙂

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.