Hoog eb en vloed…..

Sprong in het diepe.
“Water, water, de rest komt later!!” Dat was het eerste dat ik leerde bij een EHBO-cursus. Nu mijn Blog een feit is bekruipt mij het gevoel: “Help, waar ben ik aan begonnen”? Waar zijn het water en de reddingsboei die mij drijvende gaan houden? Gaat het mij lukken jullie te boeien en jullie aandacht terugkerend vast te houden? Maar ik maak die sprong in het diepe en ik ga ervoor! Luctor et Emergo.

Ik realiseer me dat de kinderen met wie ik werk dit onzekere gevoel ook kennen. Bij het leren wil je iemand hebben die je met raad en daad bijstaat. Iemand die je helpt de stof te begrijpen. Je zoekt naar die reddingsboei die je een tijdje helpt drijven totdat je zelf kunt zwemmen. Daar gaat het toch om in het leven … ? Iemand die je bijstaat en in je gelooft. Iemand die je tijd en ruimte geeft om op jouw manier en in jouw tempo te kunnen groeien. We mogen fouten en missers maken. Daar leren we van. Als je maar terug durft te kijken en jezelf afvraagt: “Wat ging er mis en waarom? Hoe kan ik het de volgende keer anders doen om misstappen te voorkomen?” Dit is volgens mij de essentie van leren. Leren is ontwikkelen en dat doe je doorlopend: thuis, op school, op de club, met je vriendjes. Altijd en overal, gedurende je hele leven lang! Het vormt je tot het individu met wie andere mensen willen samenwerken en met wie ze hun leven willen delen. Groot worden gaat met vallen en opstaan. Daarom spreken de woorden van Gottfried Keller (Zwitsers auteur, 1819-1890) mij zo aan:

“Ik ben er van overtuigd dat tegenslagen en een leven van wisselende kansen van invloed zijn op de ontwikkeling van een in alle opzichten flink en degelijk karakter. Daarom: hoog leven eb en vloed, vreugde en verdriet, geluk en liefde.”

Want het leven bestaat niet alleen uit successen: van tegenslagen leren we misschien nog wel veel méér. Misschien is het lage cijfer dus wel meer waard dan een negen of een tien. Onvoldoendes, behaald met inzet, bloed, zweet en tranen, verdienen daarom net zo veel aandacht als klinkende rapportcijfers.
Daarom: hoog leven eb en vloed, … !!

Tot de volgende keer.
:-)

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.